Ostatnio został niekwestionowanym królem mojej kuchni i nic nie wskazuje na zdetronizowanie. Mój słodki batat!
Składniki:
- 1 batat (wystarczy na obiad dla 2 osób uprawiających intensywny wysiłek fizyczny)
- 4 sznycle z indyka
- sałata lodowa
- pomidory
- kiełki z rzodkiewki
Do marynaty:
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek ,
- 1-2 łyżeczki curry,
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
Do sosu:
- 2 fileciki anchois w oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 czubata łyżka majonezu
- 3 łyżki gęstej śmietany 12%
- 1 łyżka drobno startego parmezanu
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis:
- Bataty myjemy (ja nie obieram) i kroimy na paski jak frytki, następnie wkładamy do brytfanki. Posypujemy przyprawami, polewamy oliwą i mieszamy ręką. smażymy bez oleju na patelni około 20 - 30 minut(mały płomień.
- Sznycle z indyka mieszamy z tą samą marynatą i odkładamy do lodówki na 10-20 min.
Na ostatnie 10 min smażenia frytek dodajemy sznycle i smażymy po 5min z każdej strony. - Sałatę rwiemy na małe części, pomidory kroimy w ćwiartki. Całość polewamy sosem
i dodajemy kiełki
Brzmi przepysznie! Można spytać, gdzie kupujesz bataty i jak cenowo wychodzą? :)
OdpowiedzUsuńJest pysznie!:D Bataty kupiłam w Tesco po 9zł za kg. Kupiłam 3sztuki za 12 złotych bo potraktowałam je jak zwykłe ziemniaki, ale jeden wystarczył mi na 2osobowy obiad, więc wyszło 2zł za porcję :)
OdpowiedzUsuń