czwartek, 29 maja 2014

Kasza jaglana - dlaczego warto


Kasza jaglana to jedna z tych potraw, którą powinno się jeść z zamkniętymi oczami - dużo lepiej smakuje niż wygląda. Jednak nie warto się poddawać - jaglana to świetny dostawca witaminy B i lecytyny, jest bezglutenowa. To świetny dostawca energii, obniża cholesterol i poprawia koncentrację.Usuwa toksyny i oczyszcza organizm. Lekarze polecają jedzenie kaszy jaglanej na śniadanie - dzięki temu mamy siłę i moc na cały dzień. Jest tania - paczka kosztuje ok.2zł. U mnie ostatnio gości na śniadaniu w wersji czekoladowej:

Składniki (2porcje):
  • szklanka kaszy jaglanej 
  • 3 łyżki kakao
  • 5suszonych daktyli
  • 50g płatków migdałowych

Przygotownie:
  • Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy 20min na małym ogniu(kontrolując czy się nie przypada). Ugotowaną odcedzamy.
  • Daktyle kroimy na drobne paski
  • Kaszę, daktyle, płatki migdałowe i kakao wrzucamy blendujemy, aż nabiorą konsystencji kaszki dla dzieci. 

Według specjalistów wystarczą dwie porcje kaszy jaglanej w tygodniu, żeby układ trawienny i odpornościowy działa bez zarzutów. Wtedy nie trzeba chodzi do specjalistów. Do nich nikt nie lubi chodzić. Do nich są okropne kolejki, w które zawsze ktoś się wpycha bez numerka także:

Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz