wtorek, 29 lipca 2014

CleanFood: Domowa granola


"Po robić płatki do mleka?" - myślałam, dopóki któregoś dnia nie przeczytałam sobie składu. Bardziej naturalny i zdatny do spożycia jest mój odświeżacz do kibla. Płatki uchodzą w opinii publicznej za zdrowy, pełnowartościowy produkt, który można bez wahania jeść samu lub podawać dzieciom. Życzę miłej lektury składu....

Domowa granola jest szybka do zrobienia, tania i dobra. Jej smak jest zupełnie inny niż tej wypełnionej sztucznymi dodatkami - lepszy!

Składniki:


- Płatki owsiane (mogą być eko, o ile na opakowaniu nie jest napisane że zawierają śladowe ilości czegokolwiek - wtedy to strata pieniędzy)

- orzechy (u mnie włoskie i laskowe)
- miód 
- suszone owoce (bez dodatku siarczanów lub domowe)

Ja do granoli sama ususzyłam śliwki i brzoskwinie. Wbrew temu, co całe życie myślałam suszenie owoców jest banalnie proste - wyciągasz pestki, układasz na blaszce w piekarniku, ustawiasz na 120 stopni, uchylasz lekko drzwiczki piekarnika i idziesz oglądać jakiś film, albo najlepiej trylogię. Wracasz, wrzucasz owoce w woreczku do zamrażarki i gotowe. 

Proporcja płatków owsianych do dodatków to 1:1

Sposób przygotowania:

- orzechy rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze części,

- suszone owoce kroimy,
- płatki i dodatki wrzucamy do naczynia i polewamy 250ml miodu. Mieszamy wszystko aż miód równomiernie rozprowadzi się po składnikach,
- całość składników rozkładamy na blaszce do piekarnika,
- rozgrzewamy 170 stopni i pieczemy przez około 30min co jakiś czas mieszając,
- gotową granolę od razu ściągamy z blachy i studzimy już na talerzu - inaczej przyklei się do blachy i będzie trzeba skrobać.
- gotowe! Teraz wystarczy zalać porcję mlekiem, a resztę zamknąć w szczelnym pudełku. 

I to właśnie jest granola którą można spokojnie jeść samemu lub dawać dzieciom. Bez cukru, sztucznych barwników czy konserwantów.


Bon appetti !

10 komentarzy:

  1. Jesz na sniadanie? Ja jakos mleka rano nie moge, a z zamiennikiem mi nie smakuje. Wszystkie te sojowe mleka sa okropne, ryzowe to samo. Nie probowalam tylko migdalowego na razie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jem na śniadanie, bo jest najszybsze w przygotowaniu:) Spróbuj migdałowego, takiego robionego domowym sposobem. Warto!:)

      Usuń
  2. ja nie nawidzę mleka, wszelkie płatki jem z jogurtem naturalnym więc możesz spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jakos nie przepadam za platkami na zimno, wiec dla mnie niestety odpada:( dzisiaj robilam domowe mleko z ryżu - wyszlo dość gęste, tez daje radę:)

      Usuń
  3. mniam!!! będę robić!! ja np zamiast mleka daje jogurt naturalny plus łyżeczka dżemu najlepiej domowego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo dobry pomysł! Narobilam ostatnio dzemu malinowego, spróbuję jutro :)

      Usuń
  4. 250ml miodu?! na jaką porcję innych składników? bo to strasznie dużo, ja jak robię granolę to na 2 szkl płatków daję 3 łyżki miodu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie jest 2 szklanki płatków + 2szklanki orzechów i suszonych owoców. Nie wiem czy to dużo, płatki to najczęściej mój jedyny "słodki" posiłek w ciągu dnia, więc może mamy jakiś niedosyt :)

      Usuń
    2. moim zdaniem to bardzo dużo, u mnie też jest taka ilość składników jak u Ciebie a dodaję tylko 3 łyżki miodu, granolę jem z jogurtem naturalnym i jest dla mnie wystarczająco słodkie, głównie za sprawą suszonej żurawiny którą dodaję (suszona bez cukru). 250ml miodu to jakieś 1000kcal z cukru, pomijam fakt,że chyba by mnie zemdliło od tak słodkich płatków, no ale ile osób tyle gustów :)

      Usuń
    3. MI się ona jakoś lepiej scala, kiedy jest więcej miodu. I w żadnym razie dla mnie nie jest za słodka:)Kalorii się nie lękam, wychodzi mi ok. 10-12 porcji. Ale tak jak mówiłaś - ile ludzi, tyle gustów :)

      Usuń