poniedziałek, 23 grudnia 2013

Kuchnia szybka



Pewnie gdybym miała kuchnie z powyższego zdjęcia wiele problemów dnia codziennego by mnie nie dotyczyło. Ale nie mam. Mam za to 20cm blatu które muszę logistycznie rozplanować. Kolejny dowód na to , że mieszkanie w kawalerce nie tylko dobrze działa na ciało, ale także na umysł.

Przez te znamienne pół roku wykształciłam system system postępowanie kuchennego. Przede wszystkim danie nie może wymagać użycia więcej niż dwóch palników, bo mam tylko dwa. Po drugie danie nie może wymagać użycia piekarnika , bo ja do diaska nie mam piekarnika. Po trzecie danie musi dać się łatwo zapakować do lunchboxa bo ja nie mam czasu. Po trzecie musi być szybkie i dobrze smakować na zimo, bo ja najczęściej jem obiad w pracy.

Mam trzy czołowe pozycje w  moim domowym rankingu. Na wszystkie przepis znalazłam na kwestii smaku.

1.Ryba w peperonacie


Składniki, 2 porcje:

2 małe papryki (żółta i czerwona lub w jednym kolorze)
1 duża papryczka chilli (opcjonalnie, jeśli mamy ochotę na pikantną wersję dania)
150 g filetów białej ryby bez skóry i ości, np. dorsza, soli, halibuta lub okonia nilowego (użyłam tego ostatniego)
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
oliwa extra vergine, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
400 g pomidorów
4 kawałki suszonych pomidorów wraz z zalewą
świeża bazylia lub natka pietruszki, bagietka

 Przygotowanie:
  • Paprykę pokroić na kawałki, wykroić gniazda nasienne. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Rozgrzać patelnię grillową i włożyć papryki, przykryć kawałkiem folii aluminiowej i grillować na większym ogniu co jakiś czas przewracając aż papryka pokryje się czarnymi paskami i będzie miękka. Pod koniec można wlać na patelnię 1/4 szklanki wody, przykryć folią i jeszcze chwilę grillować. Posypać solą morską i pieprzem. Paprykę można też upiec w piekarniku (funkcja grilla, około 20 minut).
  • W międzyczasie opłukać i osuszyć rybę, sprawdzić czy nie ma ości, pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i wysmarować skórką z cytryny i 1 łyżką oliwy extra vergine.
  • Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie, wyjąć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki usuwając sok i nasiona. Miąższ pokroić w kostkę. Włożyć na rozgrzaną zwykłą patelnię, doprawić solą oraz pieprzem i na większym ogniu odparować gotując przez około 5 minut, w połowie gotowania dodać pokrojone na kawałki suszone pomidory oraz 4 łyżki oliwy ze słoiczka. Następnie dodać paprykę z patelni.
  • Do sosu włożyć kawałki ryby, przykryć i dusić na średnio małym ogniu przez około 3 - 7 minut, aż mięso nie będzie już surowe w środku (czas duszenia zależy od rodzaju ryby i grubości filetów). Dodać posiekaną bazylię lub natkę pietruszki, skropić dodatkową oliwą extra vergine i doprawić w razie konieczności solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z kawałkami opieczonej w tosterze i przetartej ząbkiem czosnku bagietki

 

2. Kurczak w sezamkach 

Składniki, 4 porcje:
2 pojedyncze piersi kurczaka
 2 kg ziemniaków

Marynata:
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 ząbek czosnku, drobno stary
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy

Sezamkowa panierka:
1 jajko
3 łyżki pokruszonych sezamków (np. roztłuczonych tłuczkiem w plastikowej misce)
3 łyżki mąki pszennej
sól
1/3 łyżeczki (lub do smaku) pieprzu cayenne lub ostrej papryki

Sałata:
1 torebka mieszanki sałat (np. z cykorią i tartą marchewką)
2 szczypiorki wraz z cebulkami
1/3 szklanki listków mięty
1 papryczka chili
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki octu ryżowego
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka majonezu


Przygotowanie:
  • Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek. Każdą przekroić w połowie na pół, grubszą część dodatkowo przekroić poziomo na 2 cieńsze filety. Oprószyć solą, pieprzem, natrzeć czosnkiem, dodać resztę składników marynaty, wymieszać i odstawić na minimum pół godziny, maksymalnie na dobę do lodówki. Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej.
  • Do głębokiego talerza wbić jajko, posolić i roztrzepać widelcem. Do drugiego talerza włożyć sezamki, mąkę, sól i pieprz cayenne lub ostrą paprykę. Wymieszać. Piersi kurczaka wyjąć z marynaty, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem, wymoczyć najpierw w jajku a następnie w panierce. Smażyć na oleju lub maśle na patelni po około 2 minuty z każdej strony. Odłożyć na talerz, pokroić po odczekaniu minimum 2 minut.
  • W czasie gdy kurczak się marynuje przygotować sałatę: do miski włożyć mieszankę sałat, dodać posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem, posiekaną miętę i chili oraz resztę składników sałaty: oliwę, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, majonez, orzeszki ziemne, wszystko delikatnie przemieszać. Przed podaniem doprawić solą i ewentualnie pieprzem.
  • Do podgrzanych chlebków pita wkładać sałatę i kurczaka, można dodać pokrojoną paprykę i więcej majonezu.

3.Sałatka a'la Cezar z fasolką szparagową

 Składniki, 2 porcje:

300 g fasolki szparagowej
3 plasterki szynki parmeńskiej (lub cienkiego wędzonego lub suszonego boczku (pancetty) lub grillowana/smażona pierś kurczaka)
1/3 główki sałaty lodowej
1 szklanka listków bazylii
1/2 szklanki drobno startego parmezanu
kilka grzanek z pokrojonej bagietki (opieczone w tosterze lub w piekarniku)

Sos a'la cezar:

2 fileciki anchois w oleju
1 łyżeczka musztardy
1 czubata łyżka majonezu
3 łyżki gęstej śmietany 12%
1 łyżka drobno startego parmezanu
świeżo zmielony czarny pieprz

 Przygotowanie:
  • Przygotować sos: do miseczki włożyć bardzo drobno posiekane fileciki anchois, dodać 3 łyżeczki oleju w którym znajdowały się fileciki oraz musztardę, rozetrzeć łyżką. Wymieszać z majonezem, śmietaną, parmezanem i dużą szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
  • Fasolkę opłukać i przyciąć końce strąków. Wrzucić do gotującej się i osolonej wody i gotować przez około 8 - 10 minut lub do czasu aż będzie miękka (młoda fasolka - wcześnie zebrana - będzie się gotowała krócej od takiej "późniejszej"). Odcedzić i po ostudzeniu przekroić wzdłuż na połówki.
  • Szynkę parmeńską ułożyć na małej patelni i podgrzewać przez kilka minut na małym ogniu, następnie pokroić na kawałki.
  • Do dużej salaterki włożyć pokrojoną na kawałki sałatę, oprószyć solą i pieprzem, dodać bazylię i połowę tartego parmezanu. Włożyć fasolkę oprószoną świeżo zmielonym pieprzem oraz kawałki szynki. W kilku miejscach wyłożyć łyżeczką sos i rozprowadzić go po sałatce. Posypać resztą parmezanu, dodać pokruszone grzanki z bagietki. Nałożyć na talerze i podawać

Życzę miłego oderwania od karpia i śledzia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz