Czyli chłodnik z ogórka.
Nie jestem miłośnikiem kuchni która wymaga stania nad palnikiem dwa dni. Raczej sympatyzuje w potrawach których przyrządzenie zajmuje przeciętną przerwę na fajkę. Chłodnik jest szybki (zrobienie go trwa około 15min), tani ( porcja kosztuje ok.3zł)i zdrowy (tłuszcze z avokado, oczyszczający ogórek). Dodatkowo jest dobry i sycący.
Potrzebujemy:
- 2łyżki soku z cytryny
- 1 małą cebulę
- 400g jogurtu greckiego
- 2 zielone ogórki
- 0,5 awokado
Sposób przygotowania:
Warzywa(+awokado) obieramy i kroimy na duże kawałki. Z ogórka wycinamy nasiona.
Do blendera wlewamy jogurt grecki i warzywa(+awokado). Wszystko oblewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli korzystaliśmy ze schłodzonego jogurtu, zupa nadaje się od razu do spożycia. Inaczej musimy odstawić ją na chwilę do lodówki. Potrawę można dosolić i dopieprzyć dla smaku. Ja nie solę bo dla mnie jogurt grecki jest wystarczająco słony. Poza tym w przypadku przesolonej zupy obowiązuje zasada domniemanej winy żony. A to rodzi pretensje.
Dominiko, może temat nieco z innej strony, ale mogłabyś poświęcić jakąś notkę swojej dawnej uczelni? Wyższej Oficerskiej Szkole? Czy jakoś tak? Jestem ciekawa jak kobieta tam trafiła, jak sobie tam radziła. Utrzymujesz jakieś kontakty z żołnierzami?
OdpowiedzUsuńJasne, jak tylko odświeżę trochę pamięć, bo to było jakieś tysiąc lat temu:)
UsuńSuper przepis, ale poczekam z nim na upały :) I dołączam się do prośby Anonima! :)
OdpowiedzUsuńdobra opcja na upały plus awokado które uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam, awokado to owoc Boga - wszędzie pasuje, do wszystkiego się nadaje, a na dodatek samo zdrowie!
Usuń