czyli łosoś w sezamie z makaronem ryżowym i sałatką
Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety łososia bez skóry, każdy po około 150 g
- 100 g makaronu gryczanego soba lub makaronu ryżowego
- 2 łyżki białego sezamu
- 2 łyżki czarnego sezamu
Sos i marynata:
- sos sojowy
- sok z limonki,
- cukier
- mielony imbir
Sałatka
- mieszanka sałat
- pomidory koktajlowe
- kiełki rzodkiewki
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
Przepis (niezawodna kwestia smaku)
- Łososia zamarynować w mieszance sosu sojowego (2 łyżki), soku z limonki (2 łyżki), cukru lub miodu (1 łyżeczka), 1 łyżeczce mielonego imbiru, szczypcie soli i pieprzu. Odstawić na około 1 godzinę lub dłużej jeśli mamy czas. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wyjąć łososia z marynaty i delikatnie osuszyć. Resztę marynaty (jeśli taka pozostała) wlać do rondelka, dodać 3 dodatkowe łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę cukru lub miodu i zagotować. Gotować przez 1 - 2 minuty aż sos zgęstnieje, odstawić. Dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać, odstawić.
- Łososia obtoczyć w mieszance jasnego i czarnego sezamu i położyć na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką (smażymy bez użycia tłuszczu). Smażyć przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu, uważając aby ziarna tylko się lekko zrumieniły a nie spaliły, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne około 2 minuty, obsmażyć jeszcze po minucie z dwóch pozostałych stron. Łosoś nie może być przesuszony, mięso ma być delikatne i miękkie. Czas smażenia zależy od grubości filetu i może się różnić.
- Pomidory pokroić w ćwiartki, wymieszać z mieszanką sałat i kiełkami. 3łyżki oliwy wymieszać z 1 łyżką octu balsamicznego. Polać sałatkę Bon Appetit !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz