czwartek, 30 stycznia 2014

EatFit


czyli łosoś w sezamie z makaronem ryżowym i sałatką

Składniki (dla 2 osób):
  • 2 filety łososia bez skóry, każdy po około 150 g
  • 100 g makaronu gryczanego soba lub makaronu ryżowego
  •   2 łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki czarnego sezamu

Sos i marynata:

  •  sos sojowy
  • sok z limonki,
  • cukier 
  • mielony imbir 

Sałatka
  • mieszanka sałat
  • pomidory koktajlowe
  • kiełki rzodkiewki
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
Przepis (niezawodna kwestia smaku)

  • Łososia zamarynować w mieszance sosu sojowego (2 łyżki), soku z limonki (2 łyżki), cukru lub miodu (1 łyżeczka), 1 łyżeczce mielonego imbiru, szczypcie soli i pieprzu. Odstawić na około 1 godzinę lub dłużej jeśli mamy czas. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Wyjąć łososia z marynaty i delikatnie osuszyć. Resztę marynaty (jeśli taka pozostała) wlać do rondelka, dodać 3 dodatkowe łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę cukru lub miodu i zagotować. Gotować przez 1 - 2 minuty aż sos zgęstnieje, odstawić. Dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać, odstawić.
  • Łososia obtoczyć w mieszance jasnego i czarnego sezamu i położyć na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką (smażymy bez użycia tłuszczu). Smażyć przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu, uważając aby ziarna tylko się lekko zrumieniły a nie spaliły, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne około 2 minuty, obsmażyć jeszcze po minucie z dwóch pozostałych stron. Łosoś nie może być przesuszony, mięso ma być delikatne i miękkie. Czas smażenia zależy od grubości filetu i może się różnić.
  • Pomidory pokroić w ćwiartki, wymieszać z mieszanką sałat i kiełkami. 3łyżki oliwy wymieszać z 1 łyżką octu balsamicznego. Polać sałatkę


    Bon Appetit !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz