środa, 26 marca 2014

EatFit


Czyli naleśniki z płatków owsianych.

Potrzebujemy:
na naleśniki:
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko

dodatki( u mnie)
  • krem czekoladowo - orzechowy(trochę szaleństwa)
  • banan 
  • migdały

sos
  • maliny
  • jeżyny
  • czereśnie
  • borówka
Przepis: 

Płatki owsiane wsypujemy do blendera i rozdrabniamy na mąkę:
dodajemy mleko i jajko, blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Będzie dość rzadka, dlatego odstawiamy ją na klika minut, aby płatki napęczniały. Gdy masa zgęstnieje, smażymy je na oleju(np. kokosowym)jak klasyczne naleśniki. Ciasto jest genialne, nie przywiera do patelni, nie przypala się. Marzenie Nieperfekcyjnej Pani Domu.

W cieśnie naleśnikowym nie ma cukru, dlatego możemy je przełożyć dowolnymi składnikami - słodkimi lub słonymi. Ja wybrałam wersję deserową: używałam kremu czekoladowo- orzechowego (może być Nutella), migdałów i bananów.

Żeby nie zasłodzić się na śmierć, naleśniki polałam kwaśnym sosem z owoców leśnych. Rozmroziłam maliny, jeżyny i czereśnie (opcjonalnie można dodać łyżkę miodu), wrzuciłam do blendera. Po kliku chwilach powstała jednolita masa. 

Naleśniki świetnie spełniają rolę obiadu, śniadania, a nawet deseru.


Bon Appetit!

3 komentarze:

  1. Takie proste i takie banalne! Muszę w końcu kupić porządny blender...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście miało być proste i genialne, a nie masło maślane :D

      Usuń
  2. Ev, jest i prosto, i banalnie i genialnie :D A blender kupuj! Ja sobie bez niego nie wyobrażam kuchni:)

    OdpowiedzUsuń