czwartek, 9 stycznia 2014

EatFit



 Ostatnio został niekwestionowanym królem mojej kuchni i nic nie wskazuje na zdetronizowanie. Mój słodki batat! 

Składniki:

  • 1 batat (wystarczy na obiad dla 2 osób uprawiających intensywny wysiłek fizyczny)
  • 4 sznycle z indyka
  • sałata lodowa 
  • pomidory
  • kiełki z rzodkiewki 

Do marynaty:

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek ,
  • 1-2 łyżeczki curry,
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
Do sosu:
  • 2 fileciki anchois w oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany 12%
  • 1 łyżka drobno startego parmezanu
  • świeżo zmielony czarny pieprz 
 Przepis:

  • Bataty myjemy (ja nie obieram) i kroimy na paski jak frytki, następnie wkładamy do brytfanki. Posypujemy przyprawami, polewamy oliwą  i mieszamy ręką. smażymy bez oleju na patelni  około 20 - 30 minut(mały płomień.
  • Sznycle z indyka mieszamy z tą samą marynatą i odkładamy do lodówki na 10-20 min.
    Na ostatnie 10 min smażenia frytek dodajemy sznycle i smażymy po 5min z każdej strony.
  • Sałatę rwiemy na małe części, pomidory kroimy w ćwiartki. Całość polewamy sosem
    i dodajemy kiełki 

Bon Appetit

2 komentarze:

  1. Brzmi przepysznie! Można spytać, gdzie kupujesz bataty i jak cenowo wychodzą? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pysznie!:D Bataty kupiłam w Tesco po 9zł za kg. Kupiłam 3sztuki za 12 złotych bo potraktowałam je jak zwykłe ziemniaki, ale jeden wystarczył mi na 2osobowy obiad, więc wyszło 2zł za porcję :)

    OdpowiedzUsuń